Belépés a Zimbra rendszerbe

A nyílt forrású Zimbra Collaboration Server egy Exchange-kompatibilis e-mail és kollaborációs platform fejlett webes klienssel és mobiltelefonos szinkronizáció lehetőségével, amelyhez egy telepíthető desktop kliens is tartozik. Magyarországon már több nagy egyetem is a Zimbra Collaboration Servert választotta levelezőrendszerének kiszolgálására. Most a Debreceni Egyetemen az OEC és a TEK centrumok dolgozói számára is elérhetővé vált a Zimbra. A szervereket és a szükséges tárhelyet az OEC Nemzetközi Oktatási Központja vásárolta meg. A rendszert az Informatikai Szolgáltató Központ üzemelteti. A felhasználói licenceket az OEC és a TEK közösen vásárolta.

A felhasználók a Zimbra rendszerbe jelenleg saját kérésre kerülhetnek be. A kérést a helpdesk[kukac]it[pont]unideb[pont]hu email címre kell küldeni, és közölni kell benne a hálózati azonosítót, mivel a Zimbrába is azzal lehet majd bejelentkezni. A rendszer használatát felhasználói leírás is segíti. Az átállás a Zimbrára a következőképpen történik:

A Zimbra rendszerre történő átállás során az email címek nem változnak. Az átállási idő alatt a mail.unideb.hu használatát már nem javasoljuk, mivel az ottani változások az átmeneti időszak végén a levelek törlésekor elvesznek. Amennyiben mégsem szeretné a Zimbrát használni, hanem visszatérne a mail.unideb.hu levelező rendszerébe, kérjük, hogy ezt az igényét az átállási időszak alatt jelezze a helpdesk[kukac]it[pont]unideb[pont]hu email címen!

Átállás Exchange rendszerről a Zimbrára

PC konfiguráció módosítása

Az átálláshoz a Zimbra Connector for Outlook alkalmazás használható:

Telepítés után az Outlook meg fogja kérdezni, milyen profilt használjon. Innentől kezdve minden indításkor választhatunk az eredeti (Outlook) és az új (Zimbra) profil közül. Most válasszuk a Zimbra profilt. A megjelenő párbeszédablakban adjuk meg: A jóváhgyás után elindul az adatok szinkronizálása. A zimbrás postafiók kvótainformációi az Eszközök > Postafiókkvóta... menüpontban tekinthetők meg. A távollétüzenet az Eszközök > Házon kívül segéd menüpontban szabályozható.

Mobileszköz konfiguráció módosítása

iOS (iPhone/iPad)
A készüléken már beállított Exchange postafiókon csak az alábbi módosításokat kell elvégezni: